Historie

Anno 1908 ’al 100 jaar’

Jaspert van Schooneveld was 15 jaar toen hij begon als jongste bediende in een ‘Heerenkapsalon’. In de tijd was je dan ‘inzeper’ voor de kapper die dan het echte scheermes mocht hanteren. Dit moet omstreeks 1897 geweest zijn. Toen hij in 1908 werkzaam was in ‘n andere salon en dus ook al de nodige ervaring had, ging zijn toenmalige baas failliet en werd het tijd om voor zichzelf te beginnen met de klantenkring die hij inmiddels had opgebouwd.

Dit kon niet op de Van Vollenhovenstraat 34, waar de salon gevestigd was, want één kapper die de huur niet kon opbrengen, dan kon de volgende dat vast ook niet, was de mening van de verhuurder. Op de beneden Westzeedijk was op nummer 13 een winkelruimte beschikbaar en daar was dus op 5 november de officiële start van ‘kapsalon Van Schooneveld’.

Toen na `n paar jaar de van Vollenhovenstraat-lokatie weer vrijkwam, de daar gevestigde pianohandel ging ervandoor, is de salon, na veel rompslomp, verhuisd naarde originele lokatie. Inmiddels was er gezinsuitbreiding
en werd Jacob geboren. Deze ‘Jac’ kreeg nog een zus (Catharina) en een broer (Jasper). Ook Jac ging dit mooie vak in en belande naast z’n vader in de zaak. Toen Jaspert z’n afscheid aankondigde, dit was inmiddels bij het 50! jarig bestaan in 1958, besloot hij, vanwege de overweldigende belangstelling tijdens de jubileumfestiviteiten, z`n pensioen nog even uit te stellen.

Op 1 januari 1962 was het dan eindelijk zover, de zaak werd overgedragen aan Jac en ook hij had ondertussen een gezin gesticht. 2 Zonen en 3 dochters waren het resultaat en de 2 zonen én 2 dochters voelden zich ook tot dit vak aangetrokken. Jac jr., Cari, Connie en Jaspert hadden zich het vak eigen gemaakt.

Jac jr. heeft bijna altijd op de van Vollenhovenstraat gewerkt, Cari was de eerste vrouwelijke ‘herenkapster’ van Nederland en baarde daarmee wel opzien, Connie was jarenlang bedrijfsleidster in `n salon op de oudedijk en heeft inmiddels met haar dochter Bianca 2 bloeiende salons in Prinsenland en in Rhoon en Jaspert heeft na jarenlang bedrijfsleider in `n salon in Gouda te zijn geweest, alweer `n aantal jaren `n salon in Ouderkerk aan de IJssel. Jac jr. kreeg ook `n gezin en met 2 zonen was dat compleet. De jongste van die 2 (Jerry) ging ook het kappersvak in en heeft 13 jaar ook in de van Vollenhovenstraat gestaan en is toen uitgevlogen naar de Krimpenwaard, alwaar hij 4,5 jaar in Lekkerkerk en 6 jaar in Bergambacht als bedrijfsleider heeft gewerkt.

Nu heeft Jerry z`n eigen winkel geopend aan de Goudsesingel 247, te weten Hair@Jerry’s. In 1980 ging de zaak over van Jac naar Jac jr. en na 26 jaar eigenaar te zijn geweest, heeft hij op 28 februari 2007 de sleutel voor de laatste keer omgedraaid om zijn actieve loopbaan voort te zetten bij zijn zoon bij Hair@Jerry’s.